Over ons

Dorpshuis De Buorkerij op Buorren 29 is het kloppend hart van Terherne. Het wordt gebruikt voor talloze evenementen en door een groot aantal verenigingen. De Buorkerij heeft een grote zaal met bar, dansvloer en toneel en een kleinere zaal voor allerlei andere activiteiten. Beide zalen kunnen worden gehuurd.

De vlag

Op onze homepage is de vlag van Terherne zichtbaar.

Wat betekent die vlag eigenlijk? Onderstaande afbeelding geeft hier meer duidelijkheid over.

Bestuur

Het bestuur van de Buorkerij bestaat (ook) uit vrijwilligers en heeft de volgende samenstelling:

NaamFunctie
Josianne WiersmaPlaatsvervangend voorzitter
Truus MesenigSecretaris
Els van der TempelPenningmeester

Lijkt het je leuk en interessant om door middel van een bestuursfunctie vorm te geven aan het beheer en de exploitatie van de Buorkerij, aarzel niet en neem contact met ons op. Klik hier voor het formulier voor de vrijwilligers.

Geschiedenis

Al sinds 1968 is Dorpshuis de Buorkerij een belangrijke spil van Terherne. De wens om een dorpshuis te hebben ontstond door de ontwikkeling van de recreatie in ons dorp vanaf de jaren vijftig. VVV plaatselijk belang was in die tijd een zeer ambitieuze vereniging die zich inspande om ons dorp om te turnen van schippers -en koemelkersdorp naar een toeristisch centrum. Het credo was: Terhorne, hart van ’t Friese waterland! Daar hoorde een dorpshuis bij, er is zelfs geprobeerd om een ‘feesthal’ te bouwen voor duizend gasten! Dit idee was ontstaan doordat er een aantal jaren een feesttent was gebruikt gedurende de zomer met optredens van Friese artiesten. Schoolhoofd Roel Bergsma was hiervan de grote initiator. In 1967 kon men met ondersteuning van de gemeente de boerderij van Stelwagen verwerven die al behoorlijk wat weiland was verloren bij de aanleg van de Gravinnewei. Deze boerderij stond ideaal midden in het dorp. De ruime stelpboerderij was in 1914 gebouwd als vervanger van een afgebrande kop-hals-romp boerderij uit de 18e eeuw. Na de nodige verbouwingen werd het dorpshuis in de oudjaarsnacht van 1967/1968 om twaalf uur feestelijk in gebruik genomen. Daarvoor hadden de meeste dorpsactiviteiten plaatsgevonden op de bovenzaal van cafĂ© Zevenwouden. Vanaf 1968 bruist De Buorkerij van activiteiten en ontwikkelt het zich nog voortdurend met ons dorp mee.